Symposium Luchtvervuiling en Intensieve Veehouderij

Symposium Luchtvervuiling en Intensieve Veehouderij - 16 juni 2014

Op maandag 16 juni organiseerde Schone Lucht voor Iedereen in het provinciehuis van Noord-Brabant het symposium Luchtvervuiling en Intensieve Veehouderij. Ruim honderd geïnteresseerden -bewoners, veehouders, politici, onderzoekers en anderen- waren verzameld in de Statenzaal om te luisteren naar lezingen en debat over dit onderwerp. Bekijk hier de presentaties en de foto’s of luister het gehele symposium terug.

Programma

  • Welkom door Sabine Uitslag (dagvoorzitter) en Steffen Gelms (voorzitter Schone Lucht voor Iedereen)
  • Opening symposium door Yves de Boer, gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen Provincie Noord-Brabant
  • Luchtkwaliteit en Intensieve Veehouderij – “Ach, het zijn allemaal emoties” door Mariet Paes, directeur Provinciale Raad Gezondheid Noord-Brabant
  • Luchtkwaliteit en Intensieve veehouderij: waarom onderzoek blootstelling en gezondheidseffecten veehouderij?  door Prof. dr. ir. Dick Heederik, hoogleraar Gezondheidsrisicoanalyse Universiteit Utrecht
  • Bob Ursem van de Botanische Tuin van de TU Delft en Lia van de Vorle, directeur van ENS presenteren hun ervaringen met een nieuwe technologie voor het afvangen van fijn stof op basis van ionisatietechnologie. (01:24:45 min.)
  • Luchtvervuiling en intensieve veehouderij: hoe kan de sector helpen? Door Peter Brouwers, bestuurder van ZLTO, de organisatie van ondernemers in land- en tuinbouw in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland en bestuurslid Milieu van LTO Nederland.
  • Luchtkwaliteit en Intensieve Veehouderij: de lokale oplossingen. Door wethouder Cees van de Ven (Reusel – De Mierden), bewoners (Marga Jacobs en Gert van Doorn) en varkenshouder Chris Hoeven. Zij delen hun ervaringen op het gebied van het bij elkaar brengen van de belangen van veehouders en bewoners op lokaal niveau. Wat kunnen we leren en waar het beter?
  • Luchtkwaliteit en Intensieve Veehouderij: afsluitend debat – Hoe nu verder?  Deze vraag staat centraal tijdens dit debat met Antoinette Knoet (Lid Provinciale Staten, PvdA), Eric Smaling (Lid Tweede Kamer, SP), Nol Verdaasdonk (Directeur Brabantse MilieuFederatie), Jan Huitema (Lid Europees Parlement, VVD) en Peter Brouwers, bestuurder van ZLTO, de organisatie van ondernemers in land- en tuinbouw in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland en bestuurslid Milieu van LTO Nederland.

Bekijk hier de presentaties van deze dag (PDF). Het college waar Bob Ursem naar verwees (over de ionisatie van fijn stof) kunt u hier terugvinden