Europese burgemeesters op de bres voor schone lucht

Luchtkwaliteit

AMSTERDAM – Een groot aantal burgemeesters van grote Europese steden, waaronder Rotterdam en Amsterdam, roept in een gezamenlijke brief hun regeringen op maatregelen te nemen tegen luchtverontreiniging die vooral veroorzaakt wordt door het verkeer.

De burgemeesters vragen hun overheden vooral aandacht te hebben voor de volksgezondheid en niet toe te geven aan de lobby’s van bedrijven en vooral autofabrikanten. De burgemeesters verwijzen naar een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waaruit blijkt dat jaarlijks 75.000 mensen in Europa eerder overlijden als gevolg van de luchtverontreiniging door het verkeer.

De burgemeesters betreuren het recente besluit van de EU om autofabrikanten toestemming te geven om de normen voor de uitstoot van nieuwe dieselvoertuigen te verhogen.

,,Als dit besluit wordt uitgevoerd, voldoet de luchtkwaliteit in onze steden niet aan de normen van de Europese Unie”, aldus de burgemeesters. ,,Hoe kunnen wij de gezondheid beschermen van onze medeburgers als de Europese Unie de vervuiling goedkeurt ten koste van de gezondheid?”, zo vragen de burgervaders zich af.

(Overgenomen van ANP)